Ако пред две години знаевме малку за тоа како да ги заштитиме луѓето од KОВИД-19, нема сомнение дека сега сме подобро опремени да управуваме со пандемијата. За Диаверум, нема сомнеж дека вакцинацијата е најдобриот одговор на светот против вирусот, што значи дека продолжувањето на нормалноста сега е прашање на колективен избор, посветеност и пред сè, солидарност. 

 

Нашиот одговор на пандемијата се заснова на науката, образованието и нашата култура за вистинска грижа. Нашите глобални планови за вонредни состојби КОВИД-19, споени со амбициозна кампања за вакцинација, го промовираа здравјето и безбедноста на нашите пациенти и персонал, преку минимизирање на влијанието на болеста, како и обезбедување оперативен континуитет.

Нашите напори да се едуцираат и да се поддржи вакцинацијата на нашите пациенти и персонал се исплатеа, што доведе до репер ширум индустријата - до денес, забележавме импресивни 86% од пациентите и 94% од персоналот што ја примаат првата доза, со 52% од пациентите веќе го примиле засилувањето - многу повеќе од сегашните стапки за општата популација. Но, борбата против КОВИД -19 опстојува низ целиот свет и сè уште не можеме да се одмориме.

Новите случаи ширум светот се над 600.000 дневно, а дневните смртни случаи сè уште над 7.500. Здравствената патарина што ја плаќаат општествата ширум светот е висока, уште повеќе кај ранливите популации како што се пациентите со хронична бубрежна болест. Ова значи дека пандемискиот притисок врз здравствените системи продолжува, со негативно влијание врз рутинската здравствена заштита и влошување на здравствените индикатори во некои земји. Не мора да биде така.

Најдобрите светски научници опширно го проучувале вирусот и развиле безбедни и ефективни вакцини, постојано советувајќи дека на овој начин можеме да го промениме статусот на пандемијата.

Сепак, стапките на вакцинација против КОВИД -19 значително се разликуваат низ целиот свет и се под она што е потребно за да се заштити човештвото. 54,8% од светската популација примила најмалку една доза од вакцина против КОВИД -19 - но додека некои европски земји вакцинирале 70% или повеќе од своето население со една доза и започнале кампањи за засилување, само 6,2% од луѓето во ниска земјите со приход примиле најмалку една доза.

Резултатите од нееднаквоста на вакцините се добро познати. Онаму каде што опфатот со вакцинација е низок, вирусот брзо се шири, мутирајќи со зголемени стапки и доведувајќи ја во прашање ефикасноста на вакцините. Варијантата Омикрон е најновата закана во овој простор. Иако сè уште има неколку несигурности околу него во однос на преносливоста и сериозноста, мерките за превенција остануваат исти, со вакцинација и бустери кои нудат опиплив доказ за заштита.

Светот мора да направи подобро во обезбедувањето рамноправност при вакцинирањето и контролирањето на пандемијатаправејќи ги вистинските избори, обврзувајќи се на превенција и покажувајќи солидарност еден за друг.

Како климатските промени, глобалните предизвици бараат глобални одговори, правејќи ја пандемијата бизнис на сите. Не е доволно само неколкумина од нас да преземат акција и да се префрлат на позелен начин на живот - тоа влијае на сите нас и ниту една земја на Земјата не е имуна на тоа. Слично на тоа, враќањето на нормалноста по КОВИД -19 зависи од секој од нас.

Сега ги имаме потребните информации за да го направиме вистинскиот избор и да ја земеме вакцината кога ни е достапнабило да е тоа прва, втора или засилувач, бидејќи секоја доза е важна.

На хоризонтот има ветувачки нови лекови за лекување на КОВИД -19, но тие не ја заменуваат потребата од вакцинација. Знаеме дека вакцинацијата ја намалува хоспитализацијата и сериозноста на инфекцијата, но не го спречува целосно преносот на вирусот. Затоа, треба да ја ревитализираме нашата заложба за превенција со прво и основно практикување социјално дистанцирање и носење маски на јавни места; често миење на рацете; тестирање што е можно почесто и изолирање кога ќе добиете позитивен резултат; и почитување на сè друго што советуваат локалните здравствени власти.

И на крај, се работи и за солидарност еден кон друг.

Едно лице може да зарази повеќе луѓе за многу краток временски период.

Земањето вакцина или носењето маска не се однесува само на вас; се работи и за заштита на оние околу вас.

Водени од нашата култура за вистинска грижа, непоколебливата посветеност на Диаверум за обезбедување бубрежна нега што го подобрува животот без разлика на тековната пандемија и нашата амбиција да ги вакцинираме сите пациенти и персоналот, остануваат непроменети.

Би сакале да им се заблагодариме на сите пациенти и персоналот на Диаверум што се здружија во една од најразорните здравствени кризи во модерната историја. Со зголемување на стапките на вакцинација и со обновување на нашата посветеност да покажеме солидарност еден кон друг, можеме да одиме долг пат и да направиме разлика не само во нашата мрежа на клиники, туку и во заедниците ширум светот.

Поврзани содржини

Соработка со Средно Медицинско училиште Куманово
Долгорочна соработка со локалното училиште за медицински сестри за едукација за дијализа
Систем за човечки ресурси проект на годината 2021 година - финалист
Диаверум е горд за номинацијата на неодамнешните награди
Диаверум откритие – Вештачка интелегенција за превенција од тромбоза на васкуларните пристапи
Диаверум развива пробивен модел на вештачка интелигенција, што претставува чекор-промена во превенцијата од тромбоза на васкуларен пристап (ВА)