Политика на колачиња 

Овој интернет сајт користи колачиња. Колачињата ги користиме да ја персонализираме содржината и рекламите, да обезбедиме поврзување со социјалните медиуми и да го анализираме нашиот сообраќај.  

Овој интернет сајт користи колачиња. Колачињата ги користиме да ја персонализираме содржината и рекламите, да обезбедиме поврзување со социјалните медиуми и да го анализираме нашиот сообраќај. Исто така споделуваме информации за вашето користење на нашата интернет страница со нашите социјални медиуми и со партнерите што вршат аналитика и кои може да ги комбинираат со други информации што им ги имате дадено или што ги имаат прибрано при вашето користење на нивните услуги. 

Колачињата се мали текст датотеки што можат да се користат од интернет сајтовите за искуството на корисникот да се направи поефикасно. 
 
Законот пропишува дека можеме да ставаме колачиња на вашите уреди ако тие се строго неопходни за функционирањето на интернет страницата. За сите други видови колачиња ни треба вашата дозвола. 
 
Овој интернет сајт користи различни видови колачиња. Некои колачиња се поставени од услуги што ги даваат трети лица, а кои се јавуваат на нашите страници. 

Променете ја вашата согласност за колачињата овде 

Доколку не ни дозволувате да ставаме колачиња или доколку ги исклучите колачињата што ги користиме, тоа може да влијае врз вашето искуство додека сте на нашиот сајт. Колачињата може да ги исклучите преку прилагодувањата на вашиот пребарувач, за повеќе информации погледнете „Како да се спречат и/или да се избришат колачињата“. 

Ако се премислите за колачињата, во секое време можете да ги промените прилагодувањата на вашиот интернет пребарувач и да ги избришете колачињата од вашиот уред. 

Што се колачиња?  

Колачиња се датотеки или делови од информации што може да се складираат на вашиот компјутер (или на друг уред што може да користи интернет, како што е паметен телефон или таблет) кога ќе посетите некој интернет сајт. Колачето обично го содржи името на интернет сајтот од кој потекнува, „животниот век“ на колачето (односно, колку долго ќе остане во вашиот уред) и вредноста, која обично е случајно генериран единствен број. 

За што ги користиме колачињата  

Сајтот ги користи строго неопходните колачиња што се основни за тој коректно да функционира и кои се строго неопходни да се движите низ сајтот и да ги користите неговите карактеристики. 

Сајтот користи и колачиња што ни овозможуваат да го оптимизираме функционирањето на сајтот за да го подобриме вашето искуство и да го олесниме користењето на сајтот и подобро да го прилагодиме на вашите интереси и потреби. Исто така, колачињата помагаат да се забрзаат вашите идни активности и искуства на сајтот со тоа што помнат какви се вашите кориснички поставки како што е јазикот или големината на буквите. Исто така, користиме колачиња за да составиме анонимна, збирна статистика што ни овозможува да разбереме како луѓето го користат сајтот и ни помага да ја подобриме неговата структура и содржина. 

Информации за колачињата што се користат на сајтот 

На сајтот има три вида колачиња: 
Постојани колачиња, колачиња за една сесија и колачиња на трети лица. 

Постојаните колачиња снимаат датотека која останува на вашиот компјутер подолг временски период и се користат, на пример, за функциите што опишуваат која информација е нова од вашата претходна посета на конкретниот сајт (колку долго ќе остане колачето на вашиот уред ќе зависи од „животниот век“ на конкретното колаче и од прилагодувањата на вашиот интернет пребарувач).  

Колачињата за една сесија се привремено во меморијата на вашиот компјутер додека трае посетата на интернет страницата и додека прелистувате низ страниците и се користат, на пример, за да се определи кој јазик сте го одбрале. Откако ќе го напуштите интернет сајтот, колачето за една сесија се брише. 

Колачињата на трети лица се колачиња кои припаѓаат на домени што се различни од оној што е прикажан во адресата, што отвора потенцијал за следење на историјата на пребарување на корисникот. Ние користиме „ Google Analytics“ и „Ads “ кои исто така ставаат колачиња за да добијат слика како нашите посетители го користат сајтот и нашиот маркетинг. Овие колачиња не содржат информации за идентификување кој е посетителот. 

Нашите врски со социјалните медиуми со „AddThis“ за, на пример, Фејсбук, Гугл+, Твитер и Инстаграм, исто така ставаат колачиња. Овие колачиња не содржат информации за идентификување кој е посетителот. За повеќе информации, погледнете политиката за приватност  

За „Google Analytics“  

Ја користиме алатката наречена „Google Analytics“ за прибирање информации за користењето на сајтот. „Google Analytics“ прибира информации како што се колку често корисниците го посетуваат сајтот, какви страници посетуваат кога го прават тоа и кои други сајтови ги користеле пред да дојдат на сајтот. Диаверум ги користи информациите што ги добиваме од „Google Analytics“ за да ја одржува и да ја подобрува содржината и техничките карактеристики на сајтот за да им понуди најдобро искуство на посетителите. „Google Analytics“ ја забележува ИП адресата што ви е доделена на датумот кога го посетувате сајтот. Диаверум не ги комбинира информациите прибрани со користење на „Google Analytics“ со други лични информации. Можноста на Гугл за користење и споделување на информациите прибрани со „Google Analytics“ за вашите посети на сајтот се ограничени со Условите за користење на „Google Analytics“  и со „Политиката за приватност на Гугл“. 

Може да спречите „Google Analytics“ да ве препознае следниот пат кога ќе се вратите на сајтот со тоа што ќе ги оневозможите колачињата на вашиот пребарувач. Исто така имате можност да го спречите користењето на податоците што ги користи „Google Analytics“: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout (requires installation of a browser Add-on) 

Како да ги спречите и/или избришете колачињата. Повеќето интернет пребарувачи се автоматски наместени да прифаќаат колачиња. Може да ги смените прилагодувањето и да ги блокирате колачињата или да ве известува кога колачиња се испраќаат во вашиот уред. Постојат повеќе начини за управување со колачињата. 

Ве молиме погледнете го упатството на вашиот пребарувач или страницата за помош за да научите повеќе како да ги прилагодите или да ги смените прилагодувањата на вашиот пребарувач: 

Internet Explorer 

Edge 

Chrome 

Mozilla Firefox 

Safari 

 
Ако ги онеспособите колачињата што ги користиме, тоа може да влијае врз вашето искуство додека сте на сајтот, на пример може да не бидете во можност да посетите одредени делови од сајтот или може да не добиете персонализирани информации. 

Ако користите различни уреди за да го гледате и да пристапувате на сајтот (на пример, вашиот компјутер, паметен телефон, таблет итн.) ќе треба да се осигурите дека секој пребарувач на секој уред е прилагоден според вашите претпочитани прилагодувања за колачињата. 

Ако сакате да го посетите Diaverum.com без да бидат снимени колачиња на вашиот уред, откако ќе го затворите интернет пребарувачот може да го посетите сајтот во така наречен приватен/инкогнито начин на работа. Погледнете ја документацијата на вашиот пребарувач за тоа како да пребарувате во приватен/инкогнито начин на работа. 

Овде може повеќе да прочитате за колачињата 

 

Список на колачињата на сајтот. 

Овој сајт користи колачиња. Користиме колачиња да го анализираме нашиот сообраќај, да го подобриме искуството за нашите корисници и за да можете да ги фатите нашите видеа. Не складираме лични податоци, но споделуваме информации за вашето користење на нашиот сајт со нашите аналитички партнери кои може да ги комбинираат со други информации што сте им ги дале или што ги имаат прибрано од вашето користење на нивните услуги.  

Колачињата се мали текст датотеки што можат да се користат од интернет сајтовите за искуството на корисникот да се направи поефикасно. 
 
Законот пропишува дека можеме да поставиме колачиња на вашите уреди ако тие се строго неопходни за функционирањето на интернет страницата. За сите други видови колачиња ни треба вашата дозвола. 
 
Овој интернет сајт користи различни видови колачиња. Некои колачиња се ставени од услуги што ги даваат трети лица, а кои се јавуваат на нашите страници. 
 
Во секое време можете да ја промените или да ја повлечете согласност од потврдата за колачињата на нашиот интернет сајт. 
 
Од нашата Политика за приватност можете повеќе да научите за тоа кој сме, како можете да контактирате со нас и како ги обработуваме личните податоци 

Кога контактирате со нас во однос на вашата согласност ве молиме да го наведете ИД и датумот а вашата согласност. 

Вашата согласност се однесува на следните домени: global.diaverum.com 

Вашата моментална: Дозволете ги сите колачиња.  

ИД на вашата согласност: 8mVAklqbzzNBTE4lrmNH2slaV3rDZ+vhXfPW1/xz3UKOeEYsnRRa+A==Consent date: Thursday, October 15, 2020 10:54:22 PM CEST 

Променете ја вашата согласност  |  Повлечете ја вашата согласност 

Декларацијата за колачиња последен пат е ажурирана на 10/5/2020 од Cookiebot 

Неопходни (9)  

Неопходните колачиња може да го направат интернет сајтот корисен со овозможување на основните функции како што е навигацијата низ станиците и пристапот до сигурните места на интернет сајтот. Интернет сајтот не може правилно да функционира без овие колачиња. 

Име 

Провајдер 

Цел 

Рок на важење 

Вид 

__cfduid 

diaverum.com 

Се користи од мрежата на содржини, „Cloudflare“ за да се идентификува доверливиот интернет сообраќај. 

29 дена 

HTTP колаче 

AI_buffer 

global.diaverum.com 

Се користи во контекст со „AI_sentBuffer“ за да се ограничи бројот на ажурирања на податочниот сервер („Azure“). Оваа синергија му овозможува на интернет сајтот да ги детектира сите удвоени ажурирања на податочниот сервер. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

AI_sentBuffer 

global.diaverum.com 

Се користи во контекст со „AI_sentBuffer“ за да се ограничи бројот на ажурирања на податочниот сервер („Azure“). Оваа синергија му овозможува на интернет сајтот да ги детектира сите удвоени ажурирања на податочниот сервер. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

ai_session 

global.diaverum.com 

Ги зачувува статусите на корисниците додека пребаруваат низ страниците. 

1 ден 

HTTP колаче 

ARRAffinity 

global.diaverum.com 

Се користи за да се дистрибуира сообраќајот до интернет страницата на повеќе сервери за да се оптимизира времето на одговор. 

Сесија 

HTTP колаче 

ASP.NET_SessionId 

global.diaverum.com 

Ги зачувува статусите на корисниците додека пребаруваат низ страниците. 

Сесија 

HTTP колаче 

CookieConsent 

global.diaverum.com 

Го зачувува статусот на согласноста на корисникот за колачињата за постојниот домен 

1 година 

HTTP колаче 

countryCode 

global.diaverum.com 

Го бележи кодот на земјата на корисникот за локализирање на содржината. 

Постојано 

HTML локално место за чување 

hp_splash 

global.diaverum.com 

Истакнување на сплеш домашна страница. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

 

Статистика (6)  

Статистичките колачиња им помагаат на сопствениците на интернет сајтовите да разберат како посетителите комуницираат со нивниот интернет сајт преку прибирање и пријавување на анонимни информации. 

 

Име 

Провајдер 

Цел 

Рок на важење 

Вид 

_dc_gtm_UA-# 

diaverum.com 

Се користи од „Google Tag Manager“ за контролирање на ознаката на скриптата на „Google Analytics“. 

1 ден 

HTTP колаче 

_ga 

diaverum.com 

Регистрира единствен ИД што се користи за да се генерираат статистички податоци за тоа како посетителот го користи интернет сајтот. 

2 години 

HTTP колаче 

_gat 

diaverum.com 

Се користи од „Google Analytics“ забрзување на барањето 

1 ден 

HTTP колаче 

_gid 

diaverum.com 

Регистрира единствен ИД што се користи за да се генерираат статистички податоци за тоа како посетителот го користи интернет сајтот. 

1 ден 

HTTP колаче 

ai_user 

global.diaverum.com 

Се користи од  софтверот „Microsoft Application Insights“ за прибирање на информации за статистичкото користење и  за телеметријата. Колачето става единствен идентификатор за да ги препознае корисниците кога со тек на време повторно се враќаат. 

1 година 

HTTP колаче 

collect 

google-analytics.com 

Се користи за испраќање податоци на „Google Analytics“ за уредот и однесувањето на корисникот. Го следи посетителот низ повеќе уреди и маркетинг канали. 

Сесија 

Пиксел тракер 

 

Маркетинг (10)  

Маркетинг колачињата се користат за да се следат посетителите низ интернет сајтовите. Намерата е да се прикажат реклами што се релевантни и интересни за поединечниот корисник и со тоа повредни за објавувачите и надворешните огласувач. 

 

Име 

Провајдер 

Цел 

Рок на важење 

Вид 

IDE 

doubleclick.net 

Се користи од „Google DoubleClick“ за регистрирање и пријавување на постапките на корисникот на интернет сајтот откако ќе види или ќе кликне еден од огласите на огласувачите со цел мерење на ефикасноста на огласот и за презентирање таргетирани огласи на корисникот. 

1 година 

HTTP колаче 

test_cookie 

doubleclick.net 

Се користи да се провери дали пребарувачот на корисникот поддржува колачиња. 

1 ден 

HTTP колаче 

VISITOR_INFO1_LIVE 

youtube.com 

Се обидува да ја процени брзината на интернетот на корисникот на страници со интегрирани видеа од Јутјуб. 

179 дена 

HTTP колаче 

YSC 

youtube.com 

Регистрира единствен ИД за водење статистика за тоа кои видеа од Јутјуб ги видел корисникот. 

Сесија 

HTTP колаче 

yt-remote-cast-installed 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

yt-remote-connected-devices 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Постојано 

HTML локално место за чување 

yt-remote-device-id 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Постојано 

HTML локално место за чување 

yt-remote-fast-check-period 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

yt-remote-session-app 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Сесија 

HTML локално место за чување 

yt-remote-session-name 

youtube.com 

Ги складира прилагодувањата за видео користејќи вградено Јутјуб видео. 

Сесија 

HTML локално место за чување